top of page
lilykeschelfhaut

Het belang van emoties in sekstherapie/ relatie coaching/ bemiddeling.

Bijgewerkt op: 12 jun. 2022

Er zijn 4 basis emoties: bang, boos, blij, bedroeft ofwel angst, boosheid, vreugde, verdriet. Men kan dit ook wel als ziel en ego, hart en hoofd benoemen. De functies van emoties: De mens heeft een innerlijke drive om te overleven (reptielenbrein), zowel fysiek als op laag van identiteit. Deze primaire emoties moeten zowel het lichaam als de identiteit beschermen (zoogdierenbrein/ limbisch brein). Emoties spreken ons aan op 3 lagen: fysiek, mentaal, spiritueel. De emoties bepalen de manier van uiting.


Primaire emoties: Zijn niet hetzelfde als basis emoties. Dit verwijst naar de manier waarop wij individueel reageren. Ze waarschuwen je over je behoeften om te functioneren in het nu en zijn.

Ø Instinctieve reacties op iets in de buitenwereld;

Ø Secundaire emoties zijn emotionele reacties als respons op wat jij er mentaal van maakt.

Dit is ook de reden waarom je boos of verdrietig kunt worden, als iemand meedogenloos is voor jou of iemand van wie je houdt.


Je hebt de behoefte hebt of voelt om grenzen te stellen of iemand te beschermen. Dan is het een primaire emotie. Je beschermt wat belangrijk voor je is.

Secundaire emoties: We weten niet altijd wat we voelen. Je zou ongewenste gevoelens kunnen ervaren, of waarvan je geleerd hebt dat het niet goed is deze te uiten. Dat zijn de secundaire gevoelens, het is een emotionele reactie op de primaire emotie. Een emotie over wat je voelt.

Bijvoorbeeld: Als iemand iets kwetsend zegt over je.


Kan je erg verdrietig worden en je gekwetst voelen. Dat zou een primair verdriet kunnen zijn. Als het ervaren van dat verdriet moeilijk kan zijn voor je kun je ook boos worden. Dat boos worden is een secundaire emotie. Het boos worden is een reactie op het de primaire reactie: verdriet. Het is dus daarom dat er (relationele) problemen of conflicten kunnen voordoen in gezinnen, families, teams…….Omdat je de reactie van iemand anders niet begrijpt of deze volledig buiten proportie kunt beschouwen.


Dat is vaak een teken dat de secundaire emotie een andere reactie verbergt. Verdriet, angst, schaamte, woede, vreugde kunnen ook secundair zijn in theorie. Secundaire emoties kun je meer classificeren onder: angst, irritatie, depressieve stemming, agressie, woede, leegte, hopeloosheid. Secundaire emoties zijn meestal niet nuttig omdat ze iets verbergen wat je echt voelt en dit kan een verkeerd beeld geven naar anderen toe. Als je verdrietig en gekwetst bent en je nood aan steun en erkenning nodig hebt. Kan je door een secundaire emotie woede aan anderen het signaal juist sturen dat ze afstand moeten houden en dat je niet bereid bent om te praten. Dit terwijl je net behoefte hebt aan erkenning, excuses, begrip, verontschuldigingen. Ze maskeren als het ware je behoefte en je belangen.





38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page